Reading time:

essay, of blog

"Nederlanders waren collectief verliefd op Barack Obama", zegt Amerikadeskundige Willem Post van Instituut Clingendael. "We vergeten nogal eens dat er ook een harde Obama is geweest." Ook hij scherpte de immigratieregels flink aan, al waren zijn maatregelen niet zo radicaal en overhaast als die van Trump. Obama heeft ervoor gezorgd dat mensen uit Syrië tussen de 18 en 24 maanden moeten wachten, voordat ze überhaupt naar Amerika kunnen emigreren. "Je wordt echt binnenstebuiten gekeerd. Het is een langzame, strenge procedure die onder Obama is ingesteld", zegt Post. Grensversperring Is de muur tussen Mexico en de VS dan iets nieuws? "Voor een derde staat er effectief al een muur op de grens. Ik was pas in Arizona en daar is versperring van prikkeldraad, hekken en wachttorens. Allemaal in de Obama-jaren gebouwd." De fundering voor de grensversperring is overigens al tijdens het bewind van Bill Clinton gelegd. "Clinton heeft het ingevoerd en Obama heeft het geïntensiveerd."